Indul a levendulaszezon! - levendulás ital recept ötletek

Levendulaszezon

Ki ne bolondulna a lila, bódítóan illatos levendulamezők látványáért? Már maga a tájban való gyönyörködés is nyugtat. 

A halványlila szín, a gyönyörű, aprólékos virágok, a finom illata annyira nőies és nyugtató, hogy önkéntelenül kipróbálok mindenféle receptet, amihez levendula kell. Nem is gondolnád, mennyi mindenhez használható a szappanon és habfürdőn túl.

 

Húsokra, süteményekre szórható kis mennyiségben, szörp készíthető belőle, de most próbáljuk ki az italainkba:nem fogsz csalódni.

 

Levendulás kávé:

 

Ehhez a kávéhoz, mint a legtöbb házi ízesítésű kávéhoz legjobb a french press típusú vagy filteres kávéfőző.
Így készítsd el
:
kanalazz a filterbe, vagy a french press aljára 2 evőkanál őrölt kávét, ehhez adj 1 púpozott teáskanálnyi szárított levendula virágot, 1-2 teáskanál cukrot és így készítsd el a kávét. Tejjel vagy tej nélkül is nagyon finom. A levendulára általánosan igaz, hogy kis mennyiségben finom pikantériát ad az ételünkhöz/italunkhoz, nagy mennyiségben azonban éppen elrontja az ízhatást. Ezért figyelj oda az adagolásra.

 

Levendulás csoki jegesen:

 

Melegben jobban kívánjuk a hideget, így én ilyenkor forró csoki helyett jeges csokit szoktam készíteni. Levendulához használhatsz tejcsokit vagy fehércsokit, mindkettőhöz passzol.
Így készítsd el: egy edényben melegíts össze egy bögrényi tejet egy kávéskanál (!) levendula virággal, majd szűrd át egy másik edénybe vagy tálba. A meleg tej hamar átveszi a levendula ízét, így a virágokra nem lesz tovább szükségünk. A tejhez ezután adj 6-8 szem csokipasztillát vagy 5-6 kocka táblás csokit, és addig kevergesd, míg el nem olvad. Ezután öntsd fel az egészet még egy bögre hideg tejjel, ami lehűti. 2-3 jégkockával tovább hűtheted. Tipp: ennél több jégkockát ne tegyél bele, mert felhigítja a csokidat. Máris fogyaszthatod. 2 adag lesz belőle.

 

Levendulás tea:

 

Kellemesen édeskés és nyugtató tea készíthető levendula és rooibos keverékéből.
Így készítsd el: egy teáskanál szálas rooibost és egy teáskanál levendula virágot önts le kb. 80 fokos forró, de már nem lobogó vízzel, és áztasd 5 percig. Majd szűrdát 2 csészébe. Ha jegesen szeretnéd kipróbálni, akkor várd meg míg szobahőmérsékletűre hűl (30-60 perc), és hosszú üvegpoharakban, jégkockákra öntve tálald. 2 adag lesz belőle.

 

A levendula legyen veled. 🙂